Το Ρίο είναι παραθαλάσσιος οικισμός του Δήμου Πατρέων και βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα βορειανατολικά του κέντρου της Πάτρας.

Συνορεύει με τα χωριά Ακταίο, Κάτω Καστρίτσι και τη συνοικία Προάστιοτης Πάτρας και περιλαμβάνει πολλές περιοχές και οικισμούς, όπως τον Καστελλόκαμπο, τα Ζαιμέϊκα και τα Πετιμεζαίικα.

Στο Ρίο αναφέρεται κατοίκηση από την αρχαιότητα, εκεί που βρίσκεται σήμερα το κάστρο ήταν ο ναός του Ποσειδώνα και διοργανώνονταν οι αγώνες Ρίεια. Στον Μεσαίωνα αναφέρεται πρώτη φορά σαν οικισμός το 1697 σαν "Καλύβια του Καστελίου" με 61 κατοίκους και το 1718 γίνεται εγκατάσταση Οθωμανικών οικογενειών. Το 1835 η κωμόπολη αποτέλεσε την έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Παναχαιών. Το 1841 αποτέλεσε την έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων και το 1912 έγινε έδρα της ανεξάρτητης κοινότητας Ρίου. Το 1982 με ονομάζεται επίσημα σε Ρίο. Τέλος το 2010, με το σχέδιο Καλλικράτης, γίνεται έδρα της Δημοτικής Κοινότητας Ρίου του Δήμου Πατρέων.

Στο Ρίο υπάρχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το Πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, το Κάστρο του Ρίου και το Καζίνο Ρίου.

 

 

 

Έχετε δική σας επιχείρηση στο Ρίο

Μάθετε πως μπορείτε να εμπλουτίσετε την παρουσία σας στο Eop.gr

Μάθετε εδώ